
 

 
 

 

 

 
Ask Fred 

 

The question of whether or not an animal is truly a service animal or a pet comes up frequently. 

 

Question:  I’m a community association manager for a medium-sized community in Florida and 

I’ve received several complaints from members that a particular resident’s service dog is really 

her pet and doesn’t actually perform any tasks related to a disability.  Am I allowed to ask for 

proof that the dog is a real service animal? 

 

Answer:  The question gets asked a lot, “Can I ask for documentation that an animal is a service 

animal?”  The answer is no, and is found in section 413.08(b), F.S., which states that 

documentation that the service animal is trained is not a precondition for providing service to an 

individual accompanied by a service animal. To determine the difference between a service 

animal and a pet, you may ask if an animal is required because of a disability and what work or 

tasks the animal has been trained to perform.  So although you may not ask for documentation of 

the dog’s training as a service animal, you may ask what work or tasks the dog has been trained 

to perform. 

 

Thanks for asking, Fred Gray 

 

Click to read the entire statute. 

http://www.leg.state.fl.us/STATUTES/index.cfm?App_mode=Display_Statute&Search_String=&URL=0400-0499/0413/Sections/0413.08.html

